COVID-19 og selvstendige næringsdrivende med ADHD

Sist oppdatert
18
.
03
.
2021

Det er mange med egen bedrift som sliter økonomisk under covid-19. ADHD Norge har samlet noen tips til deg. Vi har også spurt selvstendig næringsdrivende Olav Tufte om gode råd

Olaf Tufte, konkurranseroer, fire ganger OL-medaljevinner, bonde, foredragsholder og gründer. Foto: Fredrik Kihle.

Coronaepidemien er erklært som en internasjonal folkehelsekrise og pandemi av Verdens Helseorganisasjon. Alle nyhetssendinger og svært mye av det som står på nettsider omhandler denne situasjonen. Internett eksploderer i tips til hvordan man skal aktivisere barn, hvordan opplyse barn, fortvilte foreldre må følge opp barna sine med hjemmeskole, og arbeidsledighet statistikken skyter i været. Frivillige organisasjoner og fagforbund jobber intenst med å oppdatere sine medlemmer, og et mylder av hjelpetelefonlinjer er iverksatt. Situasjonen er prekær, og den nasjonale dugnaden stor. Vi holder oss hjemme, vasker hender, unngår fysisk kontakt og holder en meters avstand. Midt i alt dette så sliter vi med trang økonomi, mange mister jobben eller blir permittert og hele livet slik vi kjenner det, er totalt snudd på hodet.

En del heldige arbeidstakere kan fortsette sin jobb, enten hjemmefra eller ute, mot en stor andel av selvstendige næringsdrivende i kreative yrker, formidlingsyrker og yrkesaktivt næringsliv, som ikke kan jobbe som normalt. Som vanlig ansatt er inntektssikringen større, og det sosiale og økonomiske sikkerhetsnettet bedre, enn for selvstendig næringsdrivende.

Som selvstendig næringsdrivende opparbeider man seg ikke rett til dagpenger av det man tjener. De kan derfor ikke søke om dagpenger, men vil kunne søke på en ny ordning for inntektssikring. Regjeringen lover altså en krisepakke også til selvstendig næringsdrivende, men foreløpig er ikke ordningen vedtatt, og NAV opplyser på sin side at en ny dataløsning for å søke midler, ikke vil være klar før i mai. (https://www.nav.no/no/person/innhold-til-person-forside/nyttig-a-vite/sporsmal-og-svar-i-forbindelse-med-koronaviruset/selvstendig-naeringsdrivende-hva-gjelder-i-min-situasjon#chapter-1) Dette innebærer i praksis at selvstendig næringsdrivende trolig ikke vil motta noe kompensasjon før tidligst juni. Mange frykter at de vil ende på sosialhjelp, hvis ikke regjeringen lager en forskutteringsordning.

Usikkerheten og uforutsigbarheten som følger dette er krevende for alle, men spesielt tyngende for selvstendig næringsdrivende voksne med ADHD. Mange mennesker med ADHD jobber enten i enkeltmannsforetak eller AS. Selvstendig næringsdrivende preges ofte av gründermentalitet, de er kreative, tenker utenfor boksen, liker å ha mange jern i ilden, noe som kan være typisk ved ADHD. De eksekutive utfordringene som følger det å ha ADHD i voksen alder derimot, passer dårlig slik hverdagen er nå. Disse utfordringene kan være alt fra problemer med å ta initiativ, sette i gang gjøremål, planlegge, organisere, ta beslutninger, konsentrere seg, holde fokus, roe seg ned, evne til å regulere eller styre oppmerksomheten mot relevante forhold.

Råd i en vanskelig tid

Motløshet og depresjon er symptomer mange kjenner på i disse tider. Det er da godt å kunne få noen råd fra mennesker som sitter i samme båt. Den anerkjente og allsidige idrettsutøveren Olaf Tufte har tidligere holdt foredrag for ADHD Norge, og stiller også nå opp med noen velmenende råd. Selv har han ikke en diagnose, men sier at dersom han hadde blitt utredet som barn, hadde nok også han fått en. I tillegg til roingen driver Olaf og kona Aina, Tufte Gård i Horten. Her arrangerer de alt fra teambuilding og konferanser til bryllup og andre event. Olaf har også bygd opp klesmerket, Tufte Wear, og jobber til daglig også som foredragsholder. Olaf som selv er hardt økonomisk rammet i disse tider, råder folk i liknende situasjon til ikke å gi opp. «Det å lage seg en struktur og planlegging av dagen er helt essensielt nå», sier Tufte. «Selv enkle ting som å stå opp tidlig om morgenen, opprettholde måltider til faste tidspunkt, lage seg en plan for dagen og gjerne spørre seg selv – hva velger jeg å gjøre i dag, er helt vesentlig. Mennesker med ADHD har også veldig mye energi, det er derfor svært viktig å få utløp for denne. Om man jogger, går en tur, følger med på treningsapper, eller Hele Norge trener på God Morgen Norge, er alle eksempler på gode tiltak. Jeg sammenlikner energien til mennesker med ADHD med energien til Vorster-bikkjer», sier Olaf med et smil om munnen. «Dersom man ikke får brukt sin energi, blir det helt kaos». Olaf sier at selv om inntektene nå uteblir, er det likevel mange tiltak man kan gjøre for at hverdagen blir til å leve med. «Det er viktig å lage seg en liste over hva slags forbrukervaner man kan kutte ned på, kan man for eksempel lage billigere mat, handle smartere, unnvære noen luksusprodukter og bruke mindre penger på kos? Banker har også nå gått ut med tilbud om avdragsfrie lån inntil seks måneder, og skatteetaten tilbyr utsatt forskuddsskatt og nedsatt moms. Tiltakene kan høres ubetydelige ut, men kan fort komme opp i store summer over en periode, forteller Olaf.

Hvor finnes det mer informasjon om de ulike krisepakkene?

Både regjeringen, NAV og en rekke organisasjoner skriver fortløpende oppdateringer på de ulike krisepakkene. Det kan likevel være utfordrende å finne frem i denne byråkratiske jungelen. Kunstnerorganisasjonen CREO var tidlig ute og kjempet for rettigheten til selvstendig næringsdrivende kunstnere. De har laget en oversikt over aktuelle støtteordninger og muligheter i denne vanskelige tiden. Denne oversikten kan også komme andre selvstendig næringsdrivende til gode. For mer informasjon, se link: https://creokultur.no/sporsmal-tilknyttet-koronakrisen/

Bilde kreditering:
Kelly Sikkema @ Unsplash

Andre leste disse artiklene også

No items found.
← Tilbake til oversikten