Støy ga bedre konsentrasjon enn ADHD-medisin

Sist oppdatert
01
.
10
.
2020
Kategori

Her kan du lese intervjuet med Max Legvold Jensen, Oslos ungdomsrepresentant for ADHD Norge, som ble publisert i Aftenposten. Forskning viser at støy kan gi bedre konsentrasjon og hukommelse.

Hodetelefoner med støy ga unge med ADHD bedre konsentrasjon og hukommelse enn medisin. Max Legvold Jensen (16) konsentrerer seg best med musikk på øret.

Max Legvold Jensen hører på musikk mens han sager planker til det som skal bli et tak på byggteknikklinjen på Vestby videregående skole.

16-åringen har ADHD. Han er ikke overrasket over forskningsresultatet.

– Jeg konsentrerer meg mye bedre om jeg samtidig kan høre på musikk. Spesielt musikk med mye rytmer og minst mulig tekst, sier han.

Bedre hukommelse og konsentrasjon

Frem til nå har det ikke vært noen forskning som kan underbygge at lyd forbedrer konsentrasjonen blant personer med ADHD. Men den nye studien, som er publisert i det anerkjente tidsskriftet Frontiers in Psychology bekrefter dette.

– De fleste vil oppleve at støy forverrer konsentrasjonsevnen. For personer med konsentrasjonsvansker er det motsatt. De løser oppgavene bedre, sier en av forskerne bak studien, professor Göran Söderlund ved Høgskolen i Sogn og Fjordane.

Lyd som alternativ for medisin

Ifølge Folkehelseinstituttet ble 4,3 prosent av gutter og 1,7 prosent av jenter mellom seks og 17 år registrert med en ADHD-diagnose i perioden 2008 til 2013.

Omkring 80 prosent av barn med ADHD-diagnose hadde fått sentralstimulerende legemidler, som ritalin, minst en gang.

Ifølge reseptregisteret brukte 18.370 barn og unge mellom 5 og 18 år ADHD-medisin i 2015.

Medisin ga ingen effekt på prestasjon

Undersøkelsen viser at effekten av støy var større enn effekten av medisin når det gjelder prestasjon.

– Vi kunne ikke se at barna hadde noen nytte av ADHD-medisinen da de løste oppgaver, sier Söderlund.

– Kan støy erstatte slik medisin?

– Selv om mange barn med ADHD sliter med mer enn konsentrasjonsvansker, viser funnene våre at det kan finnes alternativ til å gå på medisin, sier Söderlund

Forskerne har utviklet gratis appen smart noise med støy som elever kan bruke i undervisningen.

Max Legvold Jensen (16) går i førsteklasse på byggteknikklinjen på Vestby skole. Her måler han opp planker til det som skal bli et tak. FOTO: Jan T. Espedal

Vil teste med musikk

– Det vi tror skjer, er at den hvite lyden trimmer nervesystemets følsomhet i hjernen, slik at hjernecellene kommuniserer bedre, sier professoren.

Söderlunds neste prosjekt vil være å se om man oppnår de samme resultatene dersom barna hører på rockemusikk mens de løser oppgaver.

Vanlig med musikk for konsentrasjon blant ADHD-elever

Faglærer for byggteknikklinjen på Vestby videregående skole Leif Olav Renå har også merket seg hvordan Max Legvold Jensen fokuserer bedre når han hører på musikk i timen.

– Han får høre på det når vi er på verkstedet og når vi har tegning, sier han.

Fagsjef i ADHD Norge Nina Holmen bekrefter at 16-åringen ikke er alene om å ha det slik.

– Det er en kjent sak at elever med ADHD sier de konsentrerer seg bedre med musikk på øret eller å ha noe i hånden som de fikler med. Mange jenter og damer strikker mens de lytter, sier hun.

Holmen synes forskningen er interessant.

– Vi er glade for at ulike behandlingsmåter prøves ut. Foreløpig er det ikke publisert kontrollerte studier som viser at dette virkelig kan være til god hjelp for personer med ADHD, sier hun.

Mer energi enn andre

Det har ikke alltid vært like lett å vokse opp med ADHD. Max Legvold Jensen ble mobbet da han var yngre. I dag ser han først og fremst på diagnosen som noe positivt.

– Jeg har mer energi enn de fleste. Jeg holder ut lenger, sier 16-åringen som er Oslos ungdomsrepresentant for ADHD Norge, elevrepresentant og aktiv i AUF.

Max Legvold Jensen tar ADHD-medisin. – Jeg kunne tenkt meg å slippe det, men jeg vet at uten medisin kan jeg bli litt slitsom, sier han. FOTO: Jan T. Espedal
Bilde kreditering:

Andre leste disse artiklene også

No items found.
← Tilbake til oversikten