Bli med på tur i sommer og høst!

Sist oppdatert
09
.
07
.
2021
Kategori

«Nordmarka på langs» og «Villmarkstur» med Bergans Adventures er et svært rimelig ferietilbud for unge voksne og voksne med ADHD. «Dette kommer til å bli satt stor pris på!», sier generalsekretær i ADHD Norge Gry Lunde.

ADHD Norge har fått tilskudd fra Helsedirektoratet til å arrangere ferietilbud for unge voksne og voksne med ADHD. «Vi har inngått et spennende samarbeid med Bergans Adventures som stiller med utstyr og instruktører. Sammen med Bergans Adventures tilbyr vi medlemmer i ADHD Norge to ulike turopplegg for unge voksne og voksne: «Nordmarka på langs» går over fire dager og du krysser Nordmarka i kano, mens «Villmarkstur» går over to dager og er en introduksjon til camping og friluftsliv med ulike aktiviteter. Begge turoppleggene foregår i Nordmarka i Oslo og egenandelen for å delta er lav. Eneste kriterium er at du er over 18 år og medlem i ADHD Norge.»

«Dette kommer til å bli satt stor pris på!», sier generalsekretær i ADHD Norge Gry Lunde.

Etter over ett år med pandemi og restriksjoner, isolasjon og ensomhet for mange, har regjeringen i kjølvannet av Kjøs-utvalget bevilget 30 millioner til ferietilbud og aktiviteter til aleneboende unge voksne og eldre med psykiske helseutfordringer. ADHD Norge kastet seg rundt og gikk i dialog med Bergans Adventures, som er helintegrert og eid av utstyrsprodusenten Bergans Fritid. Selskapet tilbyr turer hovedsakelig i Norge, men også i resten av verden og spenner over alt fra rimelige turer i nærmiljøet til lange og kostbare ekspedisjonsreiser til høye topper og avsidesliggende steder. Hovedvekten av turene er allikevel i Norge til «folk flest». 

«Pandemien har hatt noen utilsiktete og positive konsekvenser, bl.a. med tanke på nordmenns interesse for friluftsliv og innenlandsreising. Det er ikke uten grunn sportsbutikkene har hatt to gode år, og mange har lyst til å tilbringe mer tid utendørs, men synes kanskje det er vanskelig å komme i gang og trenger litt hjelp og veiledning i starten.»

Generalsekretær Gry Lunde har lang erfaring med friluftsliv, mest til lands, mindre til vanns. «Jeg har gått mye i fjellet og klatret både fjell, sport og buldret i over 25 år. Dette er to turer som jeg gjerne skulle deltatt på selv: å padle gjennom Nordmarka står høyt i kurs og jeg kjenner mange som har gjort det. Å gjøre det for egen kjøl krever mye organisering og en del erfaring, men sammen med Bergans Adventures, slipper man å tenke på dette. I tillegg er det kostbart å kjøpe inn telt, sovepose, liggeunderlag osv. hvis man ikke har det fra før, så dette er en unik mulighet til dem som ikke har så mye friluftserfaring til å både få utfordret seg selv, bli kjent med nye mennesker og sett Oslo-marka fra en side som ganske få er forunt.»

Egenandelen for «Nordmarka på langs» er på kun 500 kr for «Nordmarka på langs» og 300 kr for «Villmarkstur». Bergans Adventures stiller med to instruktører pr tur, fullt utstyr og mat. For de som ikke har friluftsutstyr selv kan Bergans være behjelpelige med dette. Normalt koster det mellom 6500 og 3500 pr. person å delta på en slik tur. Deltakerne får også 35 % i Bergans nettbutikk, både på klær, telt, soveposer og annet som Bergans selger.

«Med såpass lav egenandel har de aller fleste mulighet til å delta. Det er også mulig å delta på dette om man ikke bor i Oslo eller omegn, men da må man dekke reisekostnader selv. Tanken er at ADHD Norge skal kunne tilby både en ferie som er mer som en slags introduksjon til friluftsliv og en ferie som er mer omfattende med flere overnattinger og forflytting fra A til B.»

På grunn av ferieavvikling og sent svar på søknaden til Helsedirektoratet, er ikke alle datoene satt opp ennå, men det jobbes på spreng med å få på plass de resterende datoene.  Målet er å kunne kjøre «Nordmarka på langs» og «Villmarksleir» fire ganger hver for ADHD Norges medlemmer i løpet av august / september. Det vil være begrenset med plasser og maks 8-10 deltakere pr. tur, så det er mulig å delta kun på én tur pr. deltaker. Til sammen kan ADHD Norge sende 64 deltakere på tur i sommer og høst.

Formålet med prosjektet er å stimulere til fritidsaktiviteter og tilbud som reduserer ensomhet. Tilskuddet skal bidra til sosial nettverksbygging, økt sosial deltakelse og mobilisere mot ensomhet i ferie og hverdag. 

«Vi fikk beskjed om at søknaden var innvilget etter at alle ansatte hadde gått i ferie, så vi har kastet oss rundt for å få dette på plass. Vi håper at dette tilbudet blir godt tatt imot og at vi med dette kan bidra til å skape noen gode ferieminner etter et langt koronaår. Det å være på tur sammen er en kjempefin måte å bli kjent med andre på og kanskje dette er starten på et aktivt turliv? Vi kommer til å tilby dette både i løpet av sommeren og utover høsten.»

Informasjon om turene og turdatoer ligger på nettsiden til Bergans Adventures

Påmelding skjer direkte til Bergans Adventures. Følg med på lenken; nye turdatoer legges ut fortløpende!


Bilde kreditering:
← Tilbake til oversikten