Norge-Island ungdomsutveksling

Sist oppdatert
23
.
09
.
2022
Kategori

ADHD Norge ble invitert av et aktivitetssenter på Island til å delta på et Erasmus+ Aktiv Ungdom-prosjekt. Erasmus+ handler om internasjonalt samarbeid gjennom fysisk aktivitet der målgruppen er ungdom.

ADHD Norge takket umiddelbart ja til muligheten til å bli kjent med islandske ungdommer og islandsk kultur. 

Først ute var islendingene, som kom en uke til Norge, der vi arrangerte Villmarkscamp i Østmarka hvor vi fikk sove i tretelt og under åpen himmel i regi av Trygg Av Natur. Uken etter dro de norske ungdommene til Island, hvor vi dro på vandretur i de islandske fjell og opplevde vulkanutbrudd, vandret på isbre og badet i varme kilder.

Prosjektet ble annonsert på våre nettsider, hvor vi søkte etter ti ungdommer mellom 14-16 år som elsker å være aktiv i naturen. På grunn av pandemien har prosjektet dessverre blitt utsatt flere ganger, og lenge fryktet vi at hele prosjektet skulle bli nedlagt. Men endelig kom dagen, og søndag 7. august plukket vi opp ti islandske gutter på 15 år sammen med sine ledere. Vi fikk en fantastisk uke i Østmarka ved Vangen i 25 grader og strålende sol. 


Ungdommene ble raskt kjent med hverandre, og nye vennskap ble bygd. I Østmarka hadde vi ingen regler annet enn at ungdommene skulle være greie med hverandre og ta hensyn til seg selv, gruppa og naturen. Det ble utflukter, bading, kanopadling, trehogging, fisking, soppturer, dødsing og mye mer. Islendingene syntes det gøyeste var å padle over til naboøya og sove under åpen himmel, dette var noe de aldri hadde opplevd før. De likte også å bade uten våtdrakt, på Island blir ikke vannet varmere enn 3 grader selv på sommeren. Så da ble det god stemning i leiren med en badetemperatur på 22 grader i Langvannet. Torsdag 11. august dro en fornøyd guttegjeng hjem til Island, og alle ungdommene gledet seg til en ny uke sammen, denne gang på Island. 

Allerede mandag 15. august reiste de norske ungdommene til Island. Her skulle vi bo sammen med islendingene i en gammel låve rett utenfor Reykjavik.
På programmet stod blant annet tur til vulkanutbrudd, bading i varme kilder, brevandring og mange andre aktiviteter. Stemningen var god, musikken høy, mye tull og tøys og masse tid til å bygge nye vennskap. Dagene gikk fort unna, og de norske ungdommene hadde en fantastisk uke på Island med minner for livet.

Totalt sett har det vært to fantastiske uker, hvor nye relasjoner er bygget, og to kulturer er blitt bedre kjent. 

Tusen takk til Erasmus+ og til Islendingene for det gode initiativet! Er du nysgjerrig på programmet Erasmus+ for ungdom?
Les mer her
Bilde kreditering:
← Tilbake til oversikten