Oppgang 3

Sist oppdatert
07
.
03
.
2022

Podkasten Oppgang 3 handler om ensomhet, og den handler om å bli kjent med naboene sine, sier Sunniva. Hva skjer når man tar mot til seg og tar kontakt med folk man vanligvis ikke snakker med?

Sunniva og Espen

Stand-upkomiker, journalist og dokumentarist Espen Thoresen (61) bor i Waldemars hage 3på Grünerløkka i Oslo. Han har bodd i Waldemars hage i 15 år. I løpet av denne perioden har han blitt litt kjent med én nabo. Naboen hans hadde hengt opp nabovarsel i heisen om at hun hadde fest og oppfordret naboene til å stikke en tur innom for å bli bedre kjent. Espen stakk innom – og hadde en kjempekveld.Hvorfor har ikke de blitt kjent før?

De andre naboene i oppgangen kjenner han ikke. Kristin og Terje er et synshemmet par. En fyr, som Espen bare kaller «vaffeljakka» ser aldri på han, og har en boxer. Er det mulig å bli kjent med de andre som bor i oppgangen? Hvem er de? Hvorfor bor de der?

«Oppgang 3»utforsker temaet ensomhet. Å bo i en storby, omgitt av folk du ser med jevne mellomrom og som du kan dele oppgang med et halvt liv uten å bli bedre kjent med, er en skjebne mange deler. Det er lett å føle seg ensom og alene – og Espen vil finne ut hvordan de andre som bor i Oppgang 3 har det. Espens venninne, skuespiller Linn Skåber, har i ulike sammenhenger skrytt av bygården hun bor i og hvor godt alle kjenner hverandre der, at alle sammen er venner og de kan løpe ned dørene hos hverandre. Espen har lyst til å utfordre gården til Linn til en volleyballkamp, men da må han bli kjent med gården sin først.

I «Oppgang 3»tar Espen Thoresen for seg de som bor i oppgang 3 og utforske livene til de som deler oppgang med han. Målet med podkasten er å se om de i oppgangen kan bli bedre kjent og noen kanskje litt mindre ensomme – og om oppgangen hans kan gruse bygården til Linn Skåber i volleyball. Han vil også utforske temaet ensomhet, som for mange er startpunktet for dårligere psykisk helse. Selv er han 61 år, singel og barnløs – og innimellom stiller han seg spørsmålet «Hvem skal holde meg i hånda når jeg dør?»

Sunniva og Espen lager invitasjon til nabofest

Ensomhet er ikke nødvendigvis det samme som enslighet, men det er en kjensgjerning at ca 70% av boligene på Grünerløkka er enpersonshusholdninger. Det er mange fordommer knyttet til ensomhet og podkastene vil ta for seg både fordommer, engstelse /angst, ensomhet, fellesskap, vennskap, naboskap, storbyliv og skam. Hva skal til for å bli kjent med folk? Hva har man å by på i møte med andre?

Podkasten startet opptakene rett etter koronapandemien og opptakene går under hele pandemien – også mens den er på det mest alvorlige. Dette var ikke planlagt, men serien er også et unikt tidsbilde fra pandemien og hvordan det er å leve i en storby når samfunnet stenger ned og alle blir mer eksponert for ensomhet.

Episode 1: Espen har blitt kjent med naboen, Sunniva, som er skuespiller og også har ønske om å bli kjent med flere. Espen utfordrer venninnen Linn til volleyballkamp, nabolag mot nabolag.

Episode 2: Espen er bekymret for hva som skjer hvis han dør hjemme. Hvor lang tid vil det ta før noen finner han. Hvem skal holde han i hånda hvis han dør? Kan det være ordfører Marianne Borgen? Espen snakker også med filosof og forfatter Lars Fredrik Svendsen om ensomhet.

Episode 3: August på 11 år forteller om sitt forhold til ensomhet, det samme gjør Espen. Oppgang 3avholder sitt første nabolagstreff og blir kjent med Terje & Kristin, Sofie, Pål & André.

Episode 4: Det er lockdown og pandemi og Espen er full og ensom i leiligheten sin. Oppgang 3 har stoppet opp og han kan ikke være sammen med noen. Ikke har han kjæreste lenger, heller. Espen har vært med på Farmen Kjendis, men det føles lenge siden Farmen.

Episode 5: Lockdown er over. Hva har skjedd med naboene under pandemien? Det som skulle bli den store hagefesten blir en nabofest.

Prosjektet er gjennomført med støtte fra Stiftelsen Dam.

Bilde kreditering:

Andre leste disse artiklene også

No items found.
← Tilbake til oversikten