Podkasten "Ta det som en mann"

Sist oppdatert
08
.
01
.
2024

Ny sesong av podkastserien hvor Espen Thoresen snakker med kjente menn om hvordan det er å leve med ADHD

Dennis Siva, Stian Sandø og Espen Thoresen

Daniel Franck

Daniel Franck, den tidligere profesjonelle norske snøbrettkjøreren, møter Espen med psykedelisk bukse og mental ereksjon. Daniel beskriver seg selv som en åtter på uro-skalaen, og da han gikk på barneskolen likte han best de lærerne som var bestemt og satte tydelige grenser. Daniel har et anstrengt forhold til autoriteter, og bruker snowboard som selvmedisinering. Hvorfor gjør han aldri det andre sier han skal gjøre? Hvorfor har han aversjon mot planlegging og hva er hans ukvalifiserte mening om hva som er godt politiarbeid i møte med en hissigpropp?  

Niklas Silseth Baarli

Hør Espen Thoresen forsøke å overgå Niklas Silseth Baarli i å være morsom. De snakker om hva de hatet med «Farmen kjendis», og om hva som har endret seg etter at Niklas nylig fikk diagnosen ADHD. På skolen var han både lærerens mareritt og klassens klovn. Hvor mye trøbbel har han rotet seg borti på grunn av dårlig impulskontroll? Har han blitt en bedre eller dårligere ektemann etter at han fikk diagnosen? Espen leser hatmail han har fått, og klarer nesten å bli kastet ut av kafeen de sitter på. Er det typisk for folk med ADHD å kategorisere og irritere seg over andre?

Johan Brand

Johan Brand er Kahoot-gründeren som har både ADHD, dysleksiog dyskalkuli. Han definerer seg selv som en «igangsetter», ikke en «drifter». Espenog Johan deler tips om hvordan holde gode foredrag. Johan snakker om sinemetakognitive evner, kanoner og verdensherredømme. Hvorfor har han kjøpt landpå månen og på Mars? Har han for stort ego, og er han egentlig litt «New age»?

Lars Erik Lund

Lars Erik Lund, konserndirektør i Veidekke, ble kjent som topplederen som var åpen om sin egen depresjon gjennom en Facebook-post. Lars Erik fikk diagnosen ADHD for et par år siden etter en krevende utredning. Her snakker Espen og Lars Erik om mestringsteknikker, psykisk helse på arbeidsplassen og om de mange henvendelsene han har fått fra andre ledere etter sin åpenhet. Når hele livet virker perfekt, hvorfor går man rundt og er deprimert? Når var det han begynte å føle seg nedstemt, hva fikk han til stå fram? Og har han blitt en bedre konserndirektør etter det?

Øyvind Sauvik

Øyvind Sauvik, kjent under artistnavnet Vinni beskriver seg selv som en selvsentrert kunstnertype. Vinni bor på Bali, hvor han surfer og lager musikk. Her snakker han om manglende konsekvensanalyse, uro og samlivsbrudd. Hvorfor er han så redd for å være «for straight», og på hvilken måte ble deltagelsen i programmet «Hver gang vi møtes» et vendepunkt?

Dennis og Stian sporer av med Espen

Dennis Siva og Stian Sandø har begge vært programledere i Newton. De har begge ADHD og jobber nå med å reise rundt og skremme barn med hjemmelagde bomber og raketter. Når Espen møter Dennis og Stian blir det ganske mye snakk om bæsj, promp og tiss. De svinger også innom tema som utredning av ADHD, konsentrasjonssvikt og om ADHD finnes i Sri Lanka. Har de begge spist sin egen bæsj, eller er det bare Stian? Og klarer Dennis å prompe på kommando? Dette er en episode som kanskje passer best for deg som har bevart barnet i deg.

Ola Svenneby om vanskelig studenttid og utredning av ADHD

Ola Svenneby, leder i Unge Høyre, har flere klager i Kringkastingsrådet enn «Bamsegutt». Her snakker han om indre usikkerhet, medisiner, vanskelig studenttid og utredning av ADHD. Hvordan kan man som person ta både for mye plass og for lite? Hva er det med homokulturen i partiet Høyre, og hvordan er det mulig å like både Jens Stoltenberg og Margareth Thatcher?

Nicolai Torgersen. Kunst, rus og flate følelser

Kunstmaleren Nicolai Torgersen, ble i 2021 kåret til Årets Kunstner av magasinet Subjekt. I denne podkasten snakker han om "følgefeil" etter å ha vokst opp i et hjem med to rusavhengige foreldre. Nicolai droppet ut av skolen da han var 13 år, og livet har vært preget av angst, skam og flate følelser. Hva er det i dag som gjør han stolt? Og hva er nøkkelen til hans suksess?

Torgny Amdam. Intens og direkte

Espen snakker med komponist, skribent, forfatter, medieviter og tidligere vokalist i Amulet Torgny Amdam om å være intens, sanselig og risikosøkende. Også er han en av de få som elsker smalltalk.

Ta det som en mann, Thomas Seltzer

Thomas Seltzer er en profilert musiker, bl.a. som bassist for Turboneger og han er programleder for Trygdekontoret. Ifjor ga han også ut boka "Amerikansk karmageddon - tanker om mitt fordømte fedreland" om USA og han er lidenskapelig opptatt av amerikansk kultur og politikk. Dette er også ett av hovedtemaene i podkasten.

Eivind Sander

Skuespiller Eivind Sander snakker med Espen Thoresen om å være antiinspirert, inspirert og eksplosiv. Dessuten har han en hemmelighet i kjelleren.

Kjartan Kristiansen - hyperfokus og ute av fokus

Espen er på besøk hos gitarist og låtskriver i i DumDum Boys Kjartan Kristiansen. Kjartan forteller om da han fikk diagnosen ADHD i 2009, og hvorfor han ble glad for å få den. De snakker om rusmisbruk, avrusning og effekten av gruppeterapi. Hvordan kan hyperfokus være en fordel når man er musiker, og hvorfor ser han noen ganger ut som en sullik for omverden?

Alexander Fallo og "Dopamin"

Alexander har tatt et dypdykk i sin egen diagnose og gitt ut diktsamlingen "Dopamin". Hør hvorfor han gjerne bytter bort hjernen sin, hvordan er han når han ikke tar medisin og hvorfor ønsker han seg en personlig assistent? Hva skal til for at Alexander gidder å gjøre ting han synes er kjedelig, og når skal han søke stillingen som ADHD Norges egen huspoet?

Bernt Hulsker, en «average joe»?

Tidligere fotballspiller, journalist og entertainer Bernt Hulsker utredes for ADHD. Bernt hadde rykte for å være en «jævel» på banen, men hvordan ville moren hans beskrevet han? Hvordan takler han å stå i en «shitstorm», og har han lært seg forskjellen på militærpolitiet og member of parliament?

Tidligere Europavinner i kickboxing og NOKAS-raner Erling Havnå

Espen intervjuer tidligere Europavinner i kickboxing og NOKAS-raner Erling Havnå. Erling forteller om hvordan han fikk ADHD-diagnosen, om å sitte inne og hvorfor han ikke trenger å betale parkering og bompengring etter at han kom ut.

Stig-André Berge om livet som toppidrettspensjonist.
Stig-André Berge er en norsk olympisk bryter. Han kjeder seg lett, og kjenner ofte på en indre uro. Hvorfor ble Stig bryter? Hvordan har det å være rapp i kjeften hjulpet han? Hvorfor er hviledager det verste han vet og hvordan trener man som en toppidrettspensjonist?

Nils Wærstad om impulsivitet og risiko. Espen intervjuer Nils Wærstad fra NRK-programmet "Nils & Ronny" om impulsivitet, behovet for variasjon og gleden ved å riskere noe. Nils er for eksempel en av de få som har mista lappen samme dagen som han fikk den.

Bjørn Müller, vokalisten i Backstreet Girls. Espen snakker med Bjørn Müller, vokalisten i det legendariske rockebandet Backstreet Girls. Hvordan er hverdagslivet til en ekte old school rockelegende? Hvordan går det med Backstreet Girls post-pandemi og post-pandemidokumentar ? Og vet Bjørn Müller egentlig hva ADHD er?

Herman Flesvig om skole, oppvekst og mansplaining. Espen Thoresen snakker med bokaktuelle komiker, skuespiller og podkaster Herman Flesvig om skole, oppvekst og mansplaining. Hvordan var det å sitte mye på gangen på skolen, hvilken kroppsdel hengte Herman et triangel på, og hvordan reagerte han når han ikke fikk avtjene verneplikten på grunn av sin ADHD?

Energibomben Felberg. Musiker og programleder Thomas Felberg, snakker her om et liv med musikk, høyt energinivå og om hva som får han til å bevare bakkekontakten. Espen tester musikkunnskapen til Thomas med varierende resultat, og hva synes egentlig Thomas om norsk rock?

Lasse Josephsen om ekstremister og ukultur. Hva tenker en fyr med ADHD som selv er singel og har tilbragt mye tid i ekstreme chatteforaer om incels, nettkultur og ukultur, den politiske utviklingen og framtiden? Lasse Josephsen er en viktig stemme i samfunnsdebatten.

Raymond Teigen Hauger, vokalisten i bandet Beglomeg. Vokalisten i bandet Beglomeg Raymond Teigen Hauger gjorde seg bemerket under Spellemannprisutdelingen i 2015 med en uvanlig takketale. Raymond selv sier at han "blir lett stimulert".

Tommy Akerholdt i motbakke. Tommy Akerholdt spiller trommer i Turboneger og OnklP og de fjerne slektningene. Tommy har nettopp mistet en god venn, det har vært pandemi og spilletørke og han har gått i terapi.

Mayoo Indiran – en energifull Stovnergutt med konsentrasjonsvansker. Mayoo Indiran er en kjent TV-personlighet og realitydeltager. Her forteller han om hvordan det var å vokse opp med ADHD og hvordan det påvirker han som voksen. Han snakker også om viktigheten av å få ut informasjon om ADHD til personer med flerkulturell bakgrunn, hvor flere kommer fra land der ADHD er helt ukjent.

Olaf Tufte om hvordan få ting gjort, og livet etter idrettskarrieren. Tidligere toppidrettsutøver i roing og olympier Olaf Tufte la opp i 2021. Det er lenge siden han planla for smellen som kan komme når man avslutter idrettskarrieren. Hvordan har han brukt tiden etter OL og hva er nøkkelen til å få ting gjort?

Bassist i Kvelertak, Marvin Nygaard, om et indre kaos. Bassist i Kvelertak, Marvin Nygaard, stod foran det store gjennombruddet og Europaturné idet pandemien brøt ut. Istedenfor å slå gjennom, ble Marvin arbeidsledig. Hvordan har det vært?

Håvard Lilleheie fikk ADHD-diagnosen i voksen alder etter at sønnen hans fikk diagnosen. Håvard Lilleheie er komiker, programleder og skuespiller. Håvard har nettopp vært med i realityserien "16 ukers helvete" og har nettopp blitt pappa igjen. ADHD-diagnosen fikk han i voksen alder etter at sønnen hans fikk diagnosen.

Sola- en rastløs musiker. Trommisen i Dum Dum Boys, Sola Johnsen, fikk ADHD-diagnosen rett før pandemien. Oppveksten var preget av utfordringer med skolen, men har fått utløp for rastløsheten med fotball, jobb som bud og senere musikk.

Gjermund Stenberg Eriksen, nydiagnostisert med ADHD. Gjermund Stenberg Eriksen er en norsk manusforfatter og programleder i NRK. Han drev i mange år podkasten "Trump mot verden" og er en fyr som fyller hodet sitt med mye rart. Gjermund fikk ADHD-diagnosen rett før jul i 2021.

Jonis Josef fikk ADHD i voksen alder. Stand-up-komiker, skuespiller, serieskaper og programleder Jonis Josef forsøkte å unngå å få diagnosen i mange år, men fikk til slutt ADHD i voksen alder. "Kongen av Gulset" vokste opp med foreldre fra Somalia og har jobbet både som selger og aksjemegler før han slo gjennom som stand-uper.

Sola Johnsen, Espen Thoresen og Gry Lunde. Foto: Therese Dahl
Stand-up-komiker, skuespiller, serieskaper og programleder Jonis Josef
Bilde kreditering:

Andre leste disse artiklene også

No items found.
← Tilbake til oversikten