ADHD: från duktig flicka till utbränd kvinna

Denne boken forteller om hvordan det arter seg i praksis å være jente eller kvinne med ADHD.

Lotta Borg Skoglund er overlege og spesialist i allmennmedisin og psykiatri ved SMART Psykiatri og lektor ved Uppsala universitet. I sine år som lege har hun møtt mange jenter og kvinner som har kjempet hjerteskjærende hardt for å få livet på rett vei. Til tross for intelligens, til tross for begavelse og klokskap, til tross for hvite knoker og stadige begynnelser forteller de om at de ikke får livet til å fungere.

Disse jentene og kvinnene forteller at så lenge de kan huske, har de levd med en stadig tvil og et evig gnagsår i hodet: det er noe som ikke stemmer. De har famlet seg gjennom livet, takknemlige offer for diverse selvhjelpskurer og velmenende, men uforstående medmennesker. Kanskje har de fundert over hvorfor den indre motoren aldri stopper, og hvordan de skal få orden på alle de parallelle tankesporene i hjernen? Eller hvorfor startmotoren ikke tenner, til tross for at de vil og vet at viktige ting må bli gjort? Hvorfor de ikke bare kan tenke seg om, eller hvorfor de ikke begynner på ting, hvordan de mister en annen og snubler over en tredje og glemmer en fjerde uten å avslutte?

Denne boken forteller om hvordan det arter seg i praksis å være jente eller kvinne med ADHD. Den tar for seg samfunnsstrukturen, biologien, språket, hjernen, hormonene, følelsene, skammen, familielivet og relasjonene, arbeidslivet og kravet til prestasjon. Boken er ærlig og vil gi pårørende og fagfolk et innblikk i hvordan det er å leve med ADHD og kanskje påvirke deres synspunkter og holdninger til ADHD i samfunnet. Å øke kunnskapen om ADHD vil gjøre livet lettere for dem som strever med ADHD i hverdagen, og gi bedre forståelse for de utfordringene som gjør hverdagene strevsomme, og hjelp til å legge til rette for at livet med ADHD blir best mulig.  

Boken er informativ og gir et godt bilde på hvordan det er å leve med ADHD for jenter og kvinner. Anbefales.  

Nina Holmen, fagsjef i ADHD Norge