Bokstavkjeks. En podkast for barn.

Sist oppdatert
04
.
10
.
2023

Hvordan det er å leve med ADHD? Hvordan kjennes det i kroppen? Hva er uro? Hvordan få maurene ut av kroppen? Hvordan kjennes energi?

Shana Fevang Mathai er podkastverten i "Bokstavkjeks"

Dette er noen av temaene du vil høre mer om i podkasten "Bokstavkjeks". Bakgrunnen for prosjektet er henvendelser fra foreldre og andre pårørende hvor de ber om hjelp til hvordan de kan snakke med de minste barna om ADHD. Det er også slik at mange barn kan lite om egen diagnose, og de ser ofte på seg selv som slitsomme, dumme eller slemme. Over tid vil slike tanker om seg selv kunne påvirke både selvbilde, selvtillit og den psykiske og fysiske helsen til barnet negativt.

I tillegg ønsker vi å nå behandlere, lærere eller andre som jobber tett på målgruppen som trenger kunnskap om hvordan barn opplever å leve med ADHD-symptomer som manglende emosjonsregulering og indre uro; hvordan forvalte energien, entusiasmen og følelsene på en god måte.

Videre er målsettingen at podkasten skal bidra til å redusere stigma, skam og fordommer som mange barn, unge og voksne har rundt ADHD som vanske. Idéen er at barn skal lære av andre barn om hvordan man kan snakke om ADHD, og på denne måten lære av hverandre og sammen bygge ned skam og feilaktige forestillinger om hvordan det er å leve med diagnosen.

Prosjektet er støttet av stiftelsen Dam og LNU

Episode 1. Eva: Bokstavkjeks er en podkast for, og med barn, med ADHD. I første episode hører vi programleder Shana Fevang Mathai snakke med  Eva (10) om skole og fritid. Hva tenker Eva mye på, og hva gjør henne glad? Hvordan har Eva det på skolen, når er det vanskelig å konsentrere seg der? Og hva kan hjelpe henne dersom noe blir vanskelig?

Du finner også episodene der du lytter til podkast, for eksempel via Apple Podcast eller Spotify.

Episode 2. Isak: Hva synes Isak 7 år er gøy å drive med? Hva gjør han påskolen? Sitter han i klasserommet og jobber med de andre? Hva gjør Isak sint og lei seg? Kan han puste under vann, og kan barn med ADHD fly?

Episode 3. Ida: Ida er 11 år og elsker hunder og lakris! Ida har nettopp fått ADHD-diagnosen. Hun har bestemt seg for å ikke fortelle vennene og skolen at hun har ADHD. Hvorfor synes hun ikke at de trenger å vite det? Og hva tror hun at folk tenker om diagnosen? Hvilket tips har Ida til de som synes det er vanskelig å få sove om kvelden?

Episode 4. Sverre: Hvordan ser en vanlig dag ut for Sverre? Hva er favorittfagene hans på skolen? Sverre har et eget rom på skolen. Hva gjør han der? Hvordan beskriver han ADHD? Er Murr-planeten virkelig eller en fantasiverden? Og hvordan ser romvesen egentlig ut?

Episode 5. Sahar: Føler Sahar 11 år seg annerledes enn klassekameratene på noen måte? Hvordan synes hun at skolehverdagen burde være? Når blir Sahar sint, og har hun noen tips til hva venner og familie kan gjøre når hun blir det?

Episode 6. Live podkast fra Arendalsuka: Podkastinnspilling fra Arendalsuka med Shana, Nomi og Sahar. Hva er en god venn, og hvordan bør man behandle vennene sine? Opplever de skolepress og hvordan det er å ha ADHD på skolen?

Bilde kreditering:

Andre leste disse artiklene også

No items found.