Minoritetsspråklige barn er barn der den ene eller begge foreldre har et annet morsmål enn norsk, samisk, svensk eller dansk. Adoptivbarn som kommer til Norge i femårsalderen, skal også tas med dersom de er elever på barnetrinnet.
De pedagogiske tiltakene kan ikke vurderes uavhengig av personalets multikulturelle eller flerkulturelle kompetanse. Den flerkulturelle kompetansen vil si personalets evne til å kjenne seg selv, kjenne sin egen kultur og kjenne kulturelle variasjoner i egen kultur som innebærer:
En slik kultursensitiv tilnærming fra barnehagepersonalet vil gi mange minoritetsspråklige barn, og spesielt de med ADHD, muligheten til å utvikle et positivt syn på seg selv, sin familie og sitt eget språk. Personalets kultursensitive møte med minoritetsspråklige barn og deres foreldre kan bidra til at barnet får mulighet til å utvikle sosiale kompetanser til å ferdes på arenaer der normer og verdier varierer. De lærer å forholde seg til ulike referanserammer og sosiale koder.
Barnehagepersonalets oppgaver:
Noen sentrale prinsipper for å legge til rette en god barnehagehverdag for minoritetsspråklige barn med ADHD:
Målet med dette temaheftet er å gi inspirasjon i arbeidet med å legge til rette for barn med nedsatt funksjonsevne i barnehagene.
Heftet omhandler barnehagenes innhold, arbeidsmåter og oppgaver i et flerkulturelt perspektiv.