Til nå har behandling av ADHD stort sett bestått av medikamentell behandling, selv om Helsedirektoratet også anbefaler psykoedukasjon, gruppebehandling, mindfulness og andre former for oppfølging.
En gruppe norske klinikere ønsket å gjøre noe med dette manglende tilbudet. I 2015 opprettet de en prosjektgruppe sammen med Helse Sør-Øst og Helse Vest. De startet med å oversette og omarbeide materiale som opprinnelig ble utformet i Tyskland i 2004, deretter videreført i Sverige ved Karolinska institutt. Behandlingsmetoden i materiale bygger på elementer fra Dialektisk atferdsterapi (DBT). Metoden innebærer ferdighetstrening i grupper, der treningen består av flere elementer, og en manual benyttes for å sikre systematikk i bruken av de ulike elementene. Da den norske versjonen ble ferdigstilt i 2019, ble den supplert med et forskningsprosjekt der voksne med ADHD i Helseregion Sør-Øst og Helseregion Vest, fikk tilbud om å delta i gruppebehandling. 121 pasienter og 7 distriktspsykiatriske poliklinikker (DPS) deltok i utprøvingen. Materialet, opplegget og behandlingstilbudet ble godt mottatt av både pasienter og behandlere som deltok i utprøvingen. Et hovedmål for prosjektet var å gjøre en standardisert psykoterapeutisk behandling, tilgjengelig for norske forhold.
Lansering av kursmateriell og opplæring av nye kursholdere
Den 09. september i år inviterte Helse Sør-Øst og Helse Vest til en to dagers lansering og innføring i teoriheftet og arbeidsboken «Psykoterapi for voksne med ADHD». Forut for denne lanseringen ble det gjennomført 2 digitale opplæringskurs. Klinikere fra 17 DPS deltok, og målet fremover er å lære opp ytterligere klinikere, slik at tilbudet vil kunne tilbys voksne med ADHD ved de enkelte DPS. Selve behandlingen som tilbys pasientene vil bestå av flere elementer: