Bruker mye tid på å pleie kjærligheten

Sist oppdatert
01
.
10
.
2020
Kategori

Ellen Tyra Riddervold (25) trives best i kaos, mens samboeren Bendik Toldnes liker systemer i hverdagen. Selv om de er forskjellig, så klarer de å få forholdet til å fungere.

− En person med ADHD har ofte mye frustrasjon, men det er ikke alt man bør ta utover partneren. Ofte sier jeg ting litt hardere enn det jeg egentlig mener. Så dersom jeg har noe jeg vil si til kjæresten min, så går jeg som oftest en tur først. På den måten får jeg tenkt meg om litt, og sortert ut ordene før jeg sier det til ham, sier Ellen Tyra Riddervold (25) fra Trondheim.

Hun fikk diagnosen ADHD for to år siden.

− For meg var det fint å få finne ut at jeg har diagnosen. Jeg har alltid hatt mye energi og har vært en guttejente. På mange måter var jeg nok en mistilpasset unge. Jeg var ganske sjenert, forstod ikke helt de sosiale kodene og slet med konsentrasjonen, forteller Riddervold.

Hun har nå to barn, og er samboer med Bendik Toldnes. Paret har vært sammen i tre år og er forlovet. Riddervold deler gjerne sine erfaringer når det gjelder å ha ADHD og være i et parforhold.

− Bendik er ganske forskjellig fra meg. Han er veldig stabil og rolig. Han har egentlig det meste på stell, i motsetning til meg som trives best i kaos, sier hun.

GØY: Bendik Toldnes og Ellen Tyra RIddervold har det alltid morsomt sammen.

Leter etter nøkler

− Da jeg fikk diagnosen ADHD, så leste Bendik mye om hva det vil si. Det har hjulpet meg masse at han vet hva som kjennetegner diagnosen, forteller Riddervold.

Hun sier at hun kan ha problemer med tiden. Når hun skal ut av døra, bruker hun alltid ekstra tid på å lete etter nøkler eller mobilen sin.

− Når vi skal ut, kan det være lurt å forberede meg litt i god tid. Jeg takler sjelden plutselige overrasker, sier hun.

På en annen side er hun selv full av nye ideer, og det skal gjerne skje noe nytt hele tiden. I hvert fall så lenge det skjer på hennes premisser.

Livet går ikke på skinner

− Det er aldri kjedelig hjemme hos oss. Ingen dager er like! Som partner til en med ADHD må man ikke bli overrasket over at det dukker opp allsang, dans og humoristiske innslag på de mest uventede tidspunkt, sier hun og ler.

Selv om det er mange morsomme og uventede situasjoner som oppstår, så har hun også forståelse for at det til tider kan være både krevende og slitsomt å være partner med en som har ADHD.

− Å være sammen med en som har så mye energi eller er ekstremt uoppmerksom og distré, kan jo i blant være en utfordring i forholdet. Man må huske på at livet ikke alltid går på skinner, men er dynamisk. Bare pass på at det ikke blir en berg-og-dal-bane. Pass på hverandre, råder hun.

Egentid

Hjemme hos dem er organiseringen ganske så ulik. For eksempel så har Bendik systematisert DVD-samlingen sin etter alfabetet, mens Ellen synes det er lettere å ha system om ting ligger i hauger rundt omkring.

− Han blir jo litt stresset av alt rotet mitt, men jeg prøver hele tiden å ha mer orden, sier hun.

Hun legger til at hun ble litt mer systematisk etter at hun fikk barn, og det har også bedret seg etter at hun startet med ADHD-medisiner.

Når det gjelder husarbeid, har de funnet en ordning som passer dem.

− Vi deler husarbeidet mellom oss. Jeg tar klesvasken og han tar oppvasken, forteller 25-åringen.

Hun råder også til å sette av litt tid til seg selv.

− Hos oss har vi to kvelder i uka hver hvor vi gjør ting for oss selv. Jeg driver med Roller Derby (rulleskøyter på bane), mens han driver med sverdkamptrening, sier hun.

Hun sier at for henne er det nyttig å trene. Det roer henne ned, og hun får brukt energien sin på en konstruktiv måte.

Lever i nuet

− For meg er det viktig at jeg ikke blir overstimulert. Hvis jeg bruker for mye energi i løpet av en dag, kan jeg få meg en smell på kvelden. Det er også viktig for meg å få nok søvn, sier hun.

I et parforhold mener hun det er viktig å tilgi hverandre.

− Den med ADHD har kanskje glemt hvis dere har kranglet dagen før, fordi man lever ofte i nuet. Derfor er det viktig å tilgi hverandre. Husk å gi hverandre en klem ofte, råder hun.

Bilde kreditering:
← Tilbake til oversikten