Ikke la dårlig matlyst påvirke den store appetitten på livet

Sist oppdatert
01
.
10
.
2020

Selv om ADHD-medisiner kan gi dårlig matlyst, finnes det alternativer som hjelper barnet ditt med å få i seg den næringen som det trenger. Struktur og rutine rundt daglige måltider kan hjelpe barnet med å få i seg de viktige kaloriene og proteinene gjennom et sunt og variert kosthold.

Hvordan håndterer man dårlig matlyst hos barn?

Viktige næringsstoffer for sunn utvikling

Barn som får ADHD-medisiner, kan oppleve dårlig matlyst da nedsatt appetitt er en vanlig bivirkning fra medisinene. Dårlig matlyst kan føre til at barnet ikke får nok av næringsstoffer som jern, sink, magnesium og vitamin D. Dette er næringsstoffer som er viktige for vekst og utvikling av hjernen. Ved dårlig matlyst kan barnet få et så lavt inntak av kalorier at det påvirker den generelle veksten og utviklingen.

Struktur og rutine rundt daglige måltider kan hjelpe barnet ditt med å få i seg de viktige kaloriene og proteinene. (Foto: Shutterstock)

Maten er drivstoffet til barnet ditt

Ernæring er viktig for barn i alle aldre, og barn trenger de riktige næringsstoffene for å vokse seg sunne og sterke. Hvis ADHD-medisinen gir dårlig matlyst, og barnet ikke får i seg nok mat, mangler kanskje energien som trengs for å få det beste ut av dagen. Noen barn kan gå hele dagen uten å spise, eller spise veldig lite. Enkelte barn kan oppleve at appetitten først kommer tilbake sent på kvelden. Et barn kan gå glipp av så mye som 10–25 % av sitt daglige behov1 ved å hoppe over ett måltid i løpet av dagen. Maten er drivstoffet til barnet, og uten nok mat påvirkes både humør og energinivå.

Struktur og rutine ved daglige måltider

Det er ulike måter å øke barnets næringsinntak på, men som forelder til et barn med ADHD, vet du at det er ingen enkle snarveier. Dere har sannsynligvis allerede strategier på plass for å komme dere gjennom de daglige gjøremålene på en så enkel måte som mulig. Det finnes flere måter å få barnet til å spise mer på, også av den maten som støtter et sunt og variert kosthold. Barnets næringsinntak kan økes ved å tilby mat med mer proteiner og kalorier, energirike sauser eller dressinger, samt drikke med høyere kalori- og vitamininnhold og/eller legge til næringsdrikker* til kostholdet. I tillegg kan struktur og rutine rundt daglige måltider hjelpe barnet ditt med å få i seg de viktige kaloriene og proteinene.

Frokost før medisin

Hvis barnet ditt opplever dårlig matlyst fra medisinene, sørg for at frokosten spises før medisinene tas. Ulike barn trenger ulike rutiner. Gjør det som fungerer best for deg og din familie. Glem alle «burde gjøre». Alle gjør sitt beste. Se om dere kan ha nytte av å endre omgivelsene rundt frokosten, f.eks. prøv å la barnet spise på rommet sitt, eller la barnet lytte til en lydbok eller musikk, eller se på en film.

Tips til matpakken når appetitten er lav

Hjemme sammen med familien vet du hva barnet ditt spiser og drikker. Men når barnet er på skolen eller utenfor hjemmet, kan du ikke alltid være til stede for å oppmuntre til å spise og drikke. Her er tre tips på hvordan du kan få i barnet den ekstra energien som trengs i løpet av dagen.

1. Ha energirike mellommåltider lett tilgjengelig, som f.eks. næringsdrikker*

2. Gjør klar snacks i små porsjoner – jo enklere, jo bedre.

3. Send med barnets favorittmat som en del av utvalget på mellommåltider

Kveldssnacks – ekstra kalorier før leggetid

Har barnet ditt «godtesug» når matlysten kommer tilbake sent på kvelden? Eller våkner barnet sulten om natten? Sannsynligvis har barnet allerede sine klare preferanser for kveldsmaten. Hvis du passer på å gi en proteinrik matbit før leggetid, er det store sjanser for at barnet vil sove bedre gjennom natten. Omtrent en halvtime før leggetid kan du prøve å gi en kopp med varm melk, havregryn med melk eller en kyllingsandwich.

Hold orden i kjøleskapet

Et organisert kjøleskap og kanskje en personlig hylle eller skuff til barnet kan være til hjelp. Match i matfarger hvis barnet ditt liker dette, i typer mat og i bokser med spiseklare og fristende matvarer. Skriv gjerne barnets navn på hyllen eller skuffen.

Et organisert kjøleskap med en personlig hylle eller skuff til barnet, kan være til hjelp.

Lag en måltidsklokke

For å hjelpe deg med rutiner rundt måltider kan du lage en måltidsklokke tilpasset barnet. Marker tidspunktene for de ulike måltidene ved å lage punkter, og skriv de spesifikke klokkeslettene og måltidene. Skriv, tegn eller fest klistremerker på klokken for å gjøre det morsomt og engasjerende, og ikke minst for å oppfordre barnet ditt til å delta aktivt i beslutningene. Heng den på familiens aktivitetstavle eller på kjøleskapet.

Ulike barn trenger ulike rutiner

Alle vil at barna sine skal spise sunt og riktig, slik at de vokser og utvikler seg. Men det kan være ekstra utfordrende hvis barnet ditt rett og slett har mistet lysten på mat. Struktur og rutine rundt daglige måltider kan hjelpe barnet med å få i seg de viktige kaloriene og proteinene. Gjør det som fungerer best for deg og din familie. Ved å tilrettelegge for måltider bestående av mat som er rik på kalorier og/eller protein, eller som er tilsatt næringsdrikk*, kan man bidra til delvis å kompensere og bedre dekke det daglige næringsbehovet.

På www.adhdernaering.no finner du flere tips og råd rundt måltider, samt informasjon om næringsdrikker*. Her kan du også laste ned og skrive ut en praktisk måltidsklokke som du kan bruke i strukturering av måltidene.

Bekymrer du deg over dårlig matlyst?

Hvis du føler deg stresset over at barnet ikke får i seg nok mat, er du ikke alene. Fordi nedsatt appetitt er en av de vanligste bivirkningene ved ADHD-medisiner, er det mange foreldre som deler dine bekymringer. Ta kontakt med lege hvis du er bekymret for at barnet ditt ikke får i seg nok næring.

*Næringsdrikker er registrerte næringsmidler for spesielle medisinske formål ved kostbehandling av sykdomsrelatert underernæring hos barn og kan anbefales av helsepersonell som et næringstilskudd når det daglige matinntaket ikke er tilstrekkelig.

Referanse: [1] Basert på behov 10 år gammel gutt ca. 2.150 kcal per dag.

Bilde kreditering:

Andre leste disse artiklene også

No items found.
← Tilbake til oversikten